Підвіконня: різновиди та характеристики

Нині завдяки використанню сучасних високоякісних матеріалів, а також інноваційних технологій звичайне підвіконня можна перетворити на цікаву та унікальну прикрасу приміщень. Сьогодні віконним конструкціям відводять роль ширшу, ніж раніше. Крім того, що ця деталь інтер’єру органічно пов’язує вікна, укоси і стіни, вона може стати оригінальною робочою поверхнею і навіть столом в умовах невеликих приміщень.

Види віконних підвіконь

Види підвіконниківДля забезпечення комфортного проживання у квартирах або будинках не останню роль відіграють віконні системи, які насамперед забезпечують якісну теплоізоляцію і звукоізоляцію. Не менш значущим і незамінним елементом інтер’єру є підвіконня. Воно виконує як функціональну, так і декоративну роль.

Популярним інтер’єрним елементом виступають підвіконня, виконані із пластику. Пластикові підвіконня добре підходять для встановлення всередині приміщень. Сучасне пластикове підвіконня має не тільки привабливий вигляд, але й хорошу міцність. Під час виробництва таких підвіконь враховується майбутнє фізичне навантаження на них. Найчастіше поверхні пластикових підвіконь служать для розміщення кімнатних рослин і різних декоративних елементів.

Віконне підвіконня з штучного каменюСучасне виробництво крім пластику використовує й інші практичні матеріали, наприклад, штучний камінь. Популярністю користуються також дерево і деревно-стружкові плити. Ці матеріали мають різну текстуру, зовнішній вигляд. Наприклад, штучний камінь вирізняється своєю довговічністю і надійністю, але мінусом є висока вартість підвіконь із цього матеріалу. Тому цей дорогий варіант може дозволити собі не кожен споживач, незважаючи на його привабливі якості.

Підвіконня з різних матеріалів розрізняються за ступенем надійності, за якістю і зносостійкістю. Але, як показала практика, найбільшою популярністю все ж таки користується пластик, який завоював лідируючі позиції завдяки своїм чудовим експлуатаційним і декоративним властивостям.

Вимоги, що враховуються під час вибору підвіконня

Під час вибору цього інтер’єрного елемента необхідно враховувати головні вимоги, що дають змогу підвіконню служити досить довго, а також відмінно справлятися з усіма навантаженнями щодо нього. Насамперед особливості виготовлення підвіконь залежать від використовуваного у віконній конструкції профілю, що впливає на якість готової продукції. Саме підвіконня має володіти такими експлуатаційними характеристиками:

  • хорошою міцністю, оскільки найчастіше на ньому розміщуються важкі квіткові горщики, інші важкі речі. Якщо підвіконня експлуатуватимуться в умовах серйозних навантажень, то найприйнятнішим варіантом будуть кам’яні або дерев’яні вироби товщиною понад 2 см;
  • відмінною стійкістю до будь-якого виду впливу, зокрема до мийних речовин, УФ;
  • вологостійкістю, якщо експлуатація їх буде на кухні та інших приміщеннях з підвищеним рівнем вологості.